dijous, 12 de gener del 2012

Festes i tradicions del mes de gener


                                   Foguerons de Sant Antoni
               Danses dels cossiers durant les festes de Sant Honorat
                               Ball dels cavallets a Pollença


Dia 16 de gener

             * FESTA DE SANT HONORAT Sant Honorat és el patró d’Algaida. L’element més representatiu de les festes són els Cossiers, sis homes i una dama, acompanyats pel dimoni que dancen diverses peces. L’origen de la dansa dels Cossiers no és ben sabuda, tot i que es relaciona amb antigues invocacions relacionades amb les tasques agrícoles.




              * REVETLLA DE SANT ANTONI ABAT Sant Antoni visqué entre els segles III i IV. De jove va donar el que tenia als pobres i tota la vida hagué de suportar les temptacions del dimoni. La revetlla de la seva festa és una de les nits màgiques del calendari a Mallorca, una revetlla que entronca amb els antics ritus de fertilitat. No debades sant Antoni és el protector de la pagesia, dels conreus i del bestiar, i també d’un bon seguit de gremis. La nit de Sant Antoni és nit de foguerons a molts pobles i ciutats de Mallorca. Dues cites són, però, ineludibles: Artà, on tot el protocol es conduït per l’Obreria de Sant Antoni; i sa Pobla, on es menja espinagada feta amb anguiles de s’Albufera i espinacs de sa Marjal.


Dia 17   DIADA DE SANT ANTONI ABAT
A Ciutat i gairebé a tots els pobles de Mallorca es celebra la Diada amb les típiques beneïdes dels animals.
     *  A  Pollença  la Diada de Sant Antoni té un referent particular:el pi de Ternelles. Després de la tradicional colcada i les corresponents beneïdes del bestiar, es produeix la sortida des de l’Almoina per anar “a cercar el pi” a Ternelles, on després d’un bon àpat de pa amb oli, arengades i vi, es talla un pi de tronc llarg i es condueix fins a la plaça Vella de Pollença.

  • A sa Pobla, les beneïdes solen ser l’horabaixa amb una gran desfilada de carrosses, després de la qual hi ha una ballada popular.
  • A Calvià vila, al costat de l’església, per Sant Antoni s’encén l’alimara, una gran foguera on, segons la tradició, es crema el dimoni.
  • A Palma, les beneïdes amb més anomenada són les de Sant Antoniet, amb música de xeremiers, cavalcada, missa solemne i repartiment de trofeus.

  10 i 20 de gener

               *REVETLLA I FESTA DE SANT SEBASTIÀ Tot i que la revetlla de Sant Sebastià es celebra a molts pobles de Mallorca, com Ariany, Búger, Calvià, Capdellà, Costitx, Deià, Muro o sa Pobla, amb els indispensables foguerons i torrada de carn, llonganissa i botifarrons, la festa més grossa és la que es celebra a Palma. No debades és, des que la protegí de les pestes, el seu Sant Patró. La festa gran es celebra dia 19 al vespre, amb una revetlla multitudinària i amb música en viu en diverses places del centre de Ciutat. A l’endemà, la diada de Sant Sebastià té el moment àlgid en la missa solemne que el matí es celebra a la Seu.

  20 de gener         

             * PROCESSÓ DELS CAVALLETS DE POLLENÇA En la Diada de Sant Sebastià Pollença viu una tradició secular. El sant és dut en processó amb l’estendard i els cavallets, dos joves del poble que dansen vestits de cavall.